Wednesday, January 27, 2010

Urgehal - Ikonoklast (2009)


1. Stesolid Self-Destruction to Damnation
2. Dødelagt
3. Cut Their Tongue Shut Their Prayer
4. The Necessity of Total Genocide
5. Kniven Rider Dypt I Natt
6. Astral Projection to Rabid Hell
7. Approaching Doom
8. Holocaust in Utopia
9. Sopor Necrosanctus

Trondr Nefas - Sång, gitarr
Enzifer - Gitarr
Mannevond - Bas

Session members:
Eirik Renton - Trummor

Urgehal´s Ikonoklast är till skillnad från Nazxul´s namne en ren och skär njutning för vaxat öra. Lite såhär försenat kan jag konstatera att skivan är en av dom absolut bästa som släppts 2009. Detta är rena rama fontänorgasmen!
Black metal av enkelt slag. Gitarr kör på med rätt enkla riff, med sköna solon och väldigt lite tremolo (däremot är tapping och drills the shiatz för Trondr Nefas). Melodierna är av det slaget som man går och nynnar på hur länge som helst efter att skivan tagit slut. Trummorna är också dem av det lugnare slaget jämfört med mycket annat black metal (även tidigare alster av Urgehal). Blastbeats har till stor del bytts ut mot taktfast dubbeltrampande och lekande med cymbaler, jämna takter med en hel del fills som förstärks av den pumpande, mullrande basen i bakgrunden. Och allt detta toppas av Trondr´s helt fantastiska sång. Det var länge sedan jag njöt så mycket av sången som på denna skiva. Det är inte alltför mycket growlande och en del reverb alá Gaahl har lagts på så det låter helt sjukt brutalt.
Att texterna också är klockrena gör inte saken sämre. Cut Their Tongue Shut Their Prayer och The Necessity of Total Genocide är två personliga favoriter, men den här skivan har inte en enda dålig låt. Jag lyssnar på den i bilen, på datorn, på mobilen och småsjunger den för mig själv när jag inte har nåt media i närheten. Ikonoklast är 24 timmars njutning, varken mer eller mindre.

http://urgehal.com/
http://www.myspace.com/urgehal666

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home