Saturday, January 09, 2010

Gorgoroth - Quantos Possunt ad Satanitatem Trahunt (2009)


1. Aneuthanasia
2. Prayer
3. Rebirth
4. Building a Man
5. New Breed
6. Cleansing Fire
7. Human Sacrifice
8. Satan-Prometheus
9. Introibo ad Alatare Satanas

Pest (Thomas Kronenes) - Sång
Infernus (Roger Tiegs) - Gitarr
Tormentor (Bjørn "Bøllo" Heyerdahl) - Gitarr
Bøddel (Frank Watkins) - Bas
Tomas Asklund - Trummor

Live medlemmar 2009
Skyggen - Gitarr
Vyl - Trummor

De senaste åren har varit väldigt turbulenta för Gorgoroth. Har ni missat vad som hänt får ni läsa det någon annanstans för jag ids inte dra alla historier om kickade medlemmar, bråk om patent, kliv ur garderoben etc etc. Dessutom har du nog inte tillräckligt intresse för brutalmetall om du nu skulle har råkat missa dessa historier.
Nåja, i slutändan var det Infernus som stod som segrare och rättmätig ägare till namnet Gorgoroth. Det tog inte så lång tid förrän han hade mer eller mindre egenhändigt knåpat ihop en skiva som skulle dels visa Gorgoroth´s rättmätiga ansikte, dels återgå till rötterna för all den ondska som Gorgoroth står för. Och visst gör han ett bra jobb med det den gode Infernus.
Med de gamla medlemmarna Pest och Tormentor åter i skyttegravarna skapar Infernus med sin musik en riktigt fet flashback till de gamla godingarna Pentagram och Antichrist. Enkel, rak och riktigt rå (utan att låta fördjävlig) black metal med skränande gitarrer, blastbeats och nästan primitiv sång. Pest låter som om han aldrig lämnat bandet och är helt klart den mest positiva överraskningen. Den gamle Obituary-busen Frank Watkins (i Gorgoroth kallad Bøddel) bassistar i bakgrunden, dock utan att göra större väsen av sig och slutligen har vi vår egen Tomas Asklund på trummor. Tidigare känd i bla Dark Funeral, Dawn och Dissection.

Med Quantos Possunt ad Satanitatem Trahunt är det precis som att vi kapar bort en sisådär 10 år av bandets historia. Med det kan man tycka vad man vill. Själv är jag ett stort fan av Gaahl och kan till viss del tycka att det är synd att han inte bara fått lämna Gorgoroth utan även valt att lämna musiken nästan helt och hållet. Tycka vad man vill om honom, men det är helt utan tvivel att "världens ondaste man" bidrog till en hel jävla del till Gorgoroth´s utstrålning. Den slags magi som Gaahl frambringade med Gorgoroth är borta och bandet är numer "bara" ett kultförklarat black metalband från Norge med några riktigt bra låtar och några rätt meningslösa.
Med detta sagt vill jag ändå på intet sätt påstå att Pest är dålig i Gorgoroth och att denna comeback är dålig heller. Quantos Possunt ad Satanitatem Trahunt är en rätt bra Gorgoroth av tidigt slag och jag har lyssnat på den en hel del gånger nu. En del av mig diggar fett, en annan del av mig saknar Gaahl och låtar som "Carving a Gigant" eller "Procreating Satan". Hade den bara haft några klockrena hits så hade jag varit riktigt nöjd.

http://www.gorgoroth.info/
http://www.myspace.com/gorgoroth

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home