Friday, September 12, 2008

Renjävlar - igen!!!


Nu vart det ett jävla liv på lapparna igen. Mer pengar ska dom ha (som vanligt). Denna gång tycker dom att björndödade renar ger för dålig inkomst. Carl-Gustaf Lundgren, renägare och skogssame från Arvidsjaur grinar illa i dagens norra med det ena konstiga argementet efter det andra. Låt oss riva upp hans lilla historia litegranna:

Rennäringen ersätts idag utifrån dokumenterat förekomst av järv, lo och varg och föryngringar av respektive art inom samebyarnas betesområde.

Ja, men eftersom lapparna gärna skjuter och kör över alla rovdjur dom ser så är ju den förekomsten ofta lägre än på pappret.

Så är dock inte fallet när det gäller björn och kungsörn. Då gäller en arealbaserad ersättning som utgår ifrån samebyns storlek. Något som enligt Carl-Gustaf Lundgren sannolikt missgynnar små samebyar i skogsområden med mycket björn.

Jaha? Då era renar kutar omkring över-tamigfan-allt så säger väl inte det så mycket?

Förekomst av björn i renbetesområden ersätts i dag av staten med drygt 1,6 miljoner kronor årligen. Det är sedan sametinget som betalar utersättning för rovdjursförekomst till samebyarna och det är sedan samebyarnas egen inre angelägenhet hur de vill fördela ersättningen.

Det är alldeles för mycket som det är! Hur mycket skada orsakas inte av era snoriga renar??
Vem ska få bidrag för det??

Han vill nu ha stöd av sina kollegor i sametingsstyrelsen för sitt förslag om att ersättningen för björndödade renar per omgående höjs till samma nivå som för renar som dödas av andra rovdjur.

Någon uppräkning av ersättningsnivån för det rovdjur som förekommer i flest antal individer, det vill säga björnen, har enligt Lundgren inte skett, vilket han tycker är en nonchalant och godtycklig attityd av staten.

- Det står helt i motsats till det som en gång angavs vara det då nya ersättningssystemets grundpelare nämligen att kompensera rennäringen, att uppnå balans, att öka förståelsen och verka för en rättvis, snabb och smidig handläggning.

Är det någon som är nonchalant så är det väl gemene lapp??! Han släpper ut horder av dessa kritter som ska orsaka trafikolyckor, skador på tallplantager och natur i allmänhet. Sedan har ni mage att kräva bidrag efter bidrag för skiten?? Vad är det för fel på bilden?

- Ersättningen för de renar som dödas av järv, varg och lo är visserligen alldeles för låg och borde kraftigt räknas upp men i dagsläget så är ändå den nivån avsevärt högre än vad som utbetalas i ersättning när renar dödas av björn, fastslår Lundgren som nu hoppas få stöd i sina åsikter av kollegorna i sametingsstyrelsen.

Det är väl för fan klart att du får stöd av dina partikamrater. Det är ju samma inavlade hjortronsniffare hela högen. Och alla är troligtvis lika giriga.

- Min förhoppning är att kortsiktigt kunna bidra till en lösning på denna problem situation. På lång sikt finns det dock bara ett enda alternativ – nämligen att sametinget själva får ta om förvaltningen av rovdjur, avrundar Arvidsjaursbon och partiet skogssamernas sametingsledamot Carl-Gustaf Lundgren.

Det var ju ett bra skämt. Med andra ord, din så kallade långsiktiga lösning är då att utrota alla björnar, järvar, lodjur och kungsörnar. Därmed går renarna fria att sprida sin skit i skog och mark. Det låter ju jättebra tycker jag. Då kan ni kuta omkring på kalfjäll utan ett enda grässtrå så långt glosögonen räcker, med fjantiga toppluvor kan ni skutta omkring bland mygg och renskit och smaska på hjortronjokk tills ni pissar sylt.

Ännu ett briliant inlägg i rovdjursdebatten från lapparna. WHOOPETI-JÄVLA-DOPEDI.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home