Wednesday, September 17, 2008

Gör om, gör rätt



Klippt och klistrat från "A History of Norwegian Black Metal"

"That spark was to be the well documented murder of Mayhem bassist, Euronymous, in 1993."

Hur jävla väl dokumenterat kan det vara om dokumenteraren ifråga inte ens vet att Euronymous var gitarrist?

"In 1990 Mayhems infamous Live in Leipzig was recorded, and this can be cited as one of the genuinely True Black Metal recordings of the imminent scenes awakening."

Ehm... jaha? Om man gillar att lyssna på en skiva som består av brus, skrän och någonting som kanske kan liknas vid musik. De tillfällen man faktiskt hör vilken låt som spelas utan att kolla på omslaget först är väldigt fåräknade. Jag ställer mig tvivlande till att någon hyllar den skivan som en milstolpe i black metals historia.

"The History of the scene is well documented, with Mayhem being a pivotal force, paving the way and igniting the whole movement. The suicide of vocalist 'Dead', on April 8th 1991 served as a ripple compared to the forthcoming wave of hysteria generated by the media, when Burzum main man Varg Vikerenes murdered Mayhem guitarist, Euronymous in the stairwell of his apartment building on August 10th 1993."

Jaha, nu har vi visst läst på lite mer, för nu har åtminstone rätt intrument placerats i Euronymous händer. Fast Burzum har ju förstås aldrig bestått av mer än en man, så vem menas mer än "Burzum main man"? Samoth, eller någon annan som hjälpte till med inspelningar? Dom var ju aldrig medlemmar av Burzum. Och hysterin var ju förstås genererad av Varg Vikernes, inte av media. Sen har ju media förstås en tendens att skruva på sensationsknappen och göra det värre än det är, men det var Varg som gick till media, inte tvärtom, och hysterin kom väl ändå vid intervjun med Varg om kyrkbränder INNAN mordet på Euronymous?

Nu ids jag inte läsa mer där. Tycker dock att det är rätt tragiskt att gnälla om hur fel och uppblåst media har spridit black metal, när man själv inte vet historien...

http://www.norsksvartmetall.com/

Labels:

2 Comments:

Blogger trailJoel said...

Spännande blogg som säkert är värd mer läsning. Komemr säkert pterkomma med mer kommentarer inom kort.
Måste dock säga att "Live In Leipzig" är en riktig klassiker. Känner inte igen mig i beskrivningen att ljudet skulle vara så dåligt. Tycker snarare att det är rätt bra för att vara en 20 år gammal inspelning av bm.

Fortsätt med skrivandet!

Thursday, October 09, 2008 7:30:00 PM  
Blogger Pan said...

Är det bara jag som är gammal och grining? I min värld har Mayhem gjort två skivor som kan räknas som klassiker:
"Deathcrush". Inte för att den är speciellt bra, men den kom som en redig käftsmäll när den kom.
"De Mysteris Doom Sathanas". Detta är en av dom absolut bästa skivor som släppts. Fortfarande.
"Live In Leipzig" orsakade ett väldans hallå mest för det kontroversiella omslaget, men är verkligen innehållet så anmärkningsvärt?

Saturday, October 11, 2008 6:49:00 PM  

Post a Comment

<< Home