Tuesday, June 03, 2008

Ljå - Vedderbaug (2008)


Norwegian blackmetallers Ljå released the demo Vedderbaug in 2002 to hailing critics and are now ready with their first full-length entitled Til Avsky For Livet. The music can best be described as old school necro Norwegian black metal with a dark melodic atmosphere. Ljå have been compared to old Ulver, Gorgoroth and Marduk etc. and all members have been involved in black metal since the early nineties and their music reflects the old days in a unique way….. ”Til Avsky For Livet” is a ravishing dark masterpiece!


Texten ovan är saxad från Ljå´s officiella MySpace. Visserligen brukar grupper av naturliga skäl hylla sig själva, men detta är ju fan patetiskt. Att jämföra Ljå med Gorgoroth och Marduk är som att jämföra en råtta med en tiger. Jämfört med Gorgoroth och Marduk låter Ljå som en skål med bajs! Att dom sedan skriver att "Til Avsky For Livet" är en ny relle visar att sidan är hyffsat ouppdaterad, ty den släpptes 2006. Däremot har de än en gång släppt sin gamla "Vedderbaug" igen, för typ tredje gången. Det är samma som demon från 2002, fast här har dom slängt in några bonusspår också.

Årets upplaga av Vedderbaug, precis som förra upplagan är en kakafoni av rå, primitiv norsk black metal av typiskt demosnitt. Dvs. ohörbar bas, låg och avlägsen sång, skränig gitarr som överröstar det mesta annat och blir jobbig att lyssna på och på denna skiva ingår även taskigt spelade trummor. Tack och lov har Ljå numera bytt trummis sedan dessa låtar spelades in, så det problemet är förhoppningsvis ur världen.

Ljå består idag av Neievrut på sång, Darktrond och Rebnord på gitarr, Hallwar på bas och Amok på trummor.

Denna variant på Vedderbaug består av:
1. Skamslaadte Engler
2. Vind
3. Guds Klamme Haand
4. De Med Pigger
5. Blodtaar
6. Udenomskjaersk Faen
7. Lanternens Grusomme Fravaer
8. Victorinox
9. Vigsla Jord
10. Atter En Dod
11. Helvetskrig
12. Vedderbaug


Vedderbaug är inte helt dålig det är den inte, och skulle Ljå lyckas klämma ur sig nytt material och släppa med en hyffsad produktion så är jag övertygad om att det kommer att låta bra. Dessutom har Ljå en viss humor och är mer än en gång jag flinar när jag lyssnar på skivan.
Bara en sådan sak som att på rungande norska få höra följande samtal:

-Vad läser du?
-Jeg läser bibelen.
-Har du ikke fått nok av gud?
-Jeg leser ikke om gud. Jeg leser om satan.

Vad kan man säga? Jo klockrent är nog ordet. Norska ftw!
Så låt oss nu hoppas på att det kommer en ny, och inte en nygammal skiva av Ljå inom kort. Då blir det nog rätt bra ska ni se.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home